Uwielbiam pierogi. Choć danie to nie należy do najbardziej dietetycznych to przecież jest pyszne. Chyba nie ma dzieci, które nie lubią pierogów z jagodami z dużą ilością słodkiej śmietany.
Pierogi można zrobić z ciasta francuskiego lub drożdżowego i upiec w piekarniku, lub ulepić z klasycznego ciasta i ugotować. Farsz do pierogów może być niespodzianką dla domowników. Tym razem zrobiłam go ze szpinaku. Oprócz czosnku i orzechów włoskich proponuję dodać do niego ser. Może to być feta, gorgonzola lub starty na tarce twardy ser typu ementaler.
Te pierogi podaję usmażone na złoto z sosem serowym lub czosnkowym.
Jeśli macie ochotę na pierogi z ciasta francuskiego przepis na wykonanie znajdziecie tu.
Poniżej przepis na pierogi z tradycyjnego ciasta.
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej + mąkę do posypania stolnicy
½ łyżeczki soli
60ml oleju
200ml gorącej wody
Wodę zagotuj i odstaw na 5-10 minut. Na stolnicę wysyp mąkę, sól. Zrób dołek. Wlej olej, wodę i zagnieć miękkie, gładkie i elastyczne ciasto.
Farsz:
400g szpinaku
3 ząbki czosnku
łyżka masła
10 orzechów włoskich
150g sera
sól, pieprz
Czosnek pokrój w kostkę i wrzuć na pół minuty na roztopione masło. Dodaj umyty i osuszony szpinak i smaż przy 3-4 minuty. Zdejmij szpinak z patelni i lekko przesiekaj ostrym nożem, żeby łatwiej było nakładać na ciasto. Do szpinaku dodaj pokruszony lub starty na tarce ser i posiekane orzechy włoskie. Dopraw solą i pieprzem.
Posyp stolnicę odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Nadziej farszem, zlep brzegi palcami formując „falbankę". Gotuj 8 minut w osolonej wodzie od wypłynięcia. Wyjmij w wody i odstaw do ostygnięcia. Chłodne usmaż na oleju na złoty kolor.
Smacznego!