Oryginalne ciasto francuskie zrobione jest na bazie masła. Podobne ciasto, choć z dodatkiem oliwy znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Także na Bliskim Wschodzie istnieją podobne wyroby cukiernicze np. baklawa. Niewykluczone, że we Francji ciasto francuskie znane było już w średniowieczu, choć pierwszy dokładny przepis na pâte feuilletée pojawił się w książce kucharskiej wydanej ok. 1650 roku.
Najbardziej lubię słodkie wydanie ciasta francuskiego. Robię z nich palmiery z białą czekoladą zwane przez moje dzieci słuchawczkami. Dzisiaj obiadowy przepis na pierożki z ciasta francuskiego.
Składniki:
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
pół papryki
cebula
łyżka masła
1 woreczek kaszy gryczanej
100g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub feta
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki curry
mleko
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle. Ser rozdrobnij widelcem. Wymieszaj kaszę, warzywa i ser, dodaj zioła prowansalskie, curry, dopraw solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i pieprzem. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty 8 × 8cm. Na środku każdego kwadratu połóż łyżkę farszu. Sklej pierożki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż pierogi na blasze zachowując odstępy. Piecz 20-25 minut. Podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym lub koperkowym.
Smacznego!