Cytryny w moim domu znikają błyskawicznie. Dzieci lubią soki wyciskane z cytrusów a ich niezbędnym składnikiem jest właśnie cytryna. Im więcej soku cytrynowego tym lepiej. Mój mąż pije herbatę z cytryną a latem nałogowo przygotowuję cytrynowo-limonkową lemoniadę z miętą. Cytryna najczęściej kojarzy się z deserami, sosami do sałatek czy napojami, ale jest również doskonałym dodatkiem do mięs, sosów i zup. Dziś postawiłam właśnie na cytrynę w obiadowej wersji i to nie jako balans smakowy, albo akcent ale jako zdecydowany smak przewodni. Przygotowałam cytrynową zupę z dodatkiem mleczka kokosowego, mięsa drobiowego i kaszy bulgur. Zupa zachwyciła wszystkich domowników, nawet mojego syna, który z dużą ostrożnością podchodzi do nowych potraw. Spróbujcie sami.
Składniki (4 porcje)
4 udka z kurczaka
100g kaszy bulgur
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka masła
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek imbiru
1 łyżeczka masła
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 duża cytryna
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Ugotuj udka z kurczaka z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, pora, ziela angielskiego i liści laurowych. Dopraw ugotowany bulion solą i pieprzem. Wyjmij mięso i warzywa. Odłóż seler, ziele angielskie i liść laurowy. Pietruszkę, marchewki pokrój w plasterki. Mięso obierz z kostek i skóry i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek, chili i imbir drobno pokrój i podsmaż na maśle z dodatkiem kurkumy i pieprzu ziołowego. Do bulionu dodaj warzywa z patelni, mięso, marchewkę i pietruszkę. Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Wyłącz palnik, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj. Podawaj od razu z kaszą bulgur i szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Rozgrzewająca zupa chrzanowa
Na rozgrzewkę – zupa czosnkowa z ciecierzycą i szpinakiem
Wypasiona zupa rybna