Ostatnie komentarze
05Wrz2018
godz. - 21:24

Pikantna zupa fasolowa z pomidorami i chorizo

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Zupy fasolowej nie jadłam dobrych parę lat. Prawdę mówiąc zupełnie nie wiem dlaczego ponieważ inne dania z fasoli są stałymi elementami naszego menu. Dziś odkurzyłam i odświeżyłam nieco rodzinny przepis na zupę. Dodałam do niej pomidory, ostrą papryczkę chili i moją ulubioną kiełbasę chorizo. Zupa fasolowa w nowej odsłonie bardzo nam smakowała.


Składniki:
300g fasoli
250 wędzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
1 łyżka majeranku
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki masła
1 papryczka chili
200g chorizo
sól, pieprz


Fasolę namocz na noc do napęcznienia. Rano przepłucz, włóż do garnka z wędzonym boczkiem, listkami laurowymi, pieprzem i zielem angielskim i świeżą wodą i gotuj około godziny. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do gotującej się fasoli. Cebulę, czosnek posiekaj i podsmaż na łyżeczce masła. Dodaj do fasoli. Gotuj 15 minut. Wyjmij boczek, odkrój z niego skórę i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Pomidory z puszki przesmaż na łyżeczce masła. Zmiksuj dokładnie. Papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę. Chorizo pokrój w plasterki. Dodaj pomidory, papryczkę i chorizo do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj gorącą.


Smacznego!


Spróbuj także
Gazpacho - hiszpański chłodnik
Jesienna zupa z pęczakiem i ciecierzycą
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony