Kiedyś, kiedy planowałam zrobienie placków, zawsze przychodziły mi do głowy placki ziemniaczane. Robiłam je z dodatkiem cebuli i pieprzu a podawałam z cukrem lub kwaśną śmietaną. Kilka lat temu przy okazji wycinania halloweenowego lampionu z dyni zrobiłam po raz pierwszy placki dyniowe. Zrobiłam je niemal identycznie jak ziemniaczane a wyszły znacznie delikatniejsze i zasmakowały wszystkim tak bardzo, że ziemniaczane długo były w niełasce.
Dziś znowu przygotowałam te pyszne i bardzo łatwe placuszki. Użyłam do ich przygotowania mojej ulubionej ostatnio dyni piżmowej. Konfiturę figową możecie przygotować sami ze świeżych owoców. My w tym roku z letnich wakacji przywieźliśmy wspaniałą gotową konfiturę, która doskonale komponuje się z słonecznymi dyniowymi placuszkami. Tym którym owocowa konfitura nie pasuje do placków z dyni polecam syrop klonowy lub po prostu naturalny jogurt.
Składniki (20 placuszków)
600g dyni bez skóry
pół cebuli
5 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Surową dynię obierz i zetrzyj na tarce. Posól lekko i odstaw na chwilę. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Dynię odciśnij. Dodaj do niej cebulę, jajka, mąkę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Smaż nieduże placuszki na rozgrzanym oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Placki kalarepkowo marchewkowe
Puszyste pancakes
Placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem
Â