Placki ziemniaczane najbardziej lubimy z cukrem lub kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem. Niedawno widziałam jej gdzieś podane z doskonałym kurkowym sosem. Postanowiłam przygotować je i spróbować. Wprawdzie placki zrobiłam z batatów a nie klasycznych ziemniaków ale i tak danie było doskonałe. Mój syn nie dał się wprawdzie przekonać i zjadł je z cukrem, ale reszta rodziny oceniła, że było pysznie. Spróbujcie sami!
Składniki:
placki
500g batatów
2-3 łyżki mąki
1 jajko
pół cebuli
sól i pieprz
olej do smażenia
sos kurkowy
300g kurek
1 łyżka masła
150ml buliony warzywnego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
Bataty obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj mąkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej smaż na złoto z obu stron.
Kurki oczyść, większe przekrój na połówki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj kurki i smaż przez chwilę. Dolej bulion i duś pod przykryciem 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj placki z sosem kurkowym i natką z pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj także
Razowy makaron z kurkami i cukinią
Moje pęczotto z kurkami
Jajecznica z kurkami