Wiem, że jest wiosna i lato kiedy na straganach zaczynają się pysznić piękne zielone główki młodej kapusty. Nam najlepiej smakuje duszona z koperkiem i boczkiem, albo w postaci surówki z marchewką, cebulką i koperkiem. Dzisiaj placki z młodej kapusty. Do danie to ukłon w kierunku wegetarian, ale to danie bardzo łatwo można zmienić w obiad dla wielbicieli mięsa. Wystarczy zrobić do nich mięsny sos i potraktować je jako nieco egzotyczną odmianę placków po cygańsku. U nas placuszki z młodej kapusty pojawiły się na stole w towarzystwie sosu grzybowego na ciepło. Można do nich zrobić również zimny jogurtowy sos czosnkowy lub koperkowy. Wybierzcie sami swoją ulubioną wersję.
Składniki:
¼ młodej kapusty
2 jajka
3 łyżki śmietany
5 łyżek mąki
garść koperku
100g żółtego sera
sól, pieprz
Kapustę i koperek drobno posiekaj. Żółty ser zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj kapustę, koperek i żółty ser. Dodaj jajka, mąkę, śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubionym sosem.
Smacznego!