Są takie dni, kiedy masz ochotę zjeść coś całkowicie domowego, zwyczajnego, a może czegoś, co przypomina rodzinny dom. Czasem okazuje się, że musisz szybko ugotować coś sensownego, bo dzieci mimo, że jedzą w przedszkolach, szkołach, przychodzą do domu i pytają, co dziś na obiad. A w lodówce mieszka echo. Dziś propozycja na takie właśnie sytuacje.
Domowa kalafiorowa
Składniki:
pół kalafiora
2 nieduże marchewki
1 większa pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
5 średnich ziemniaków
bulionetka warzywna (lub kostka rosołowa)
1 łyżka masła
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
1 listek laurowy
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
sól pieprz
Gotujemy wodę w garnku. Wrzucamy do niego bulionetkę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy. Seler i por obieramy i myjemy, nie kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 5-7 minut. W tym czasie kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka ziemniaki i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kalafiora. Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 15 minut). Pod koniec gotowania dokładamy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można według uznania zagęścić zasmażką lub podać z łyżką śmietany, śmietanki i natką z pietruszki.
Łagodna ogórkowa
Składniki:
0,3kg ogórków kiszonych
2 nieduże marchewki
1 większa pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
4 średnich ziemniaków
2 łyżki ryżu
bulionetka warzywna (lub kostka rosołowa)
2 łyżki masła
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
1 listek laurowy
sól pieprz
Gotujemy wodę w garnku. Wrzucamy do niego bulionetkę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy. Seler i por obieramy i myjemy, nie kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 10 minut. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na maśle a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka ziemniaki i gotujemy 5 minut. Wsypujemy ryż i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 3-5 minut. Zupę podaję z łyżką śmietany lub śmietanki i natką z pietruszki.
Delikatny krupnik
Składniki:
3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
2 nieduże marchewki
1 większa pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
4 średnich ziemniaków
bulionetka warzywna (lub kostka rosołowa)
1 łyżka masła
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
1 listek laurowy
sól pieprz
Gotujemy wodę w garnku. Wrzucamy do niego bulionetkę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy. Seler i por obieramy i myjemy, nie kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka ziemniaki i gotujemy 5 minut. Wsypujemy kaszę i gotujemy zupę około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podaję z natką z pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!