Zauważyliście dziwną prawidłowość, że w święta dodatkowe centymetry w pasie przybywają łatwo i przyjemnie a ich zgubienie zajmuje znacznie więcej czasu, wymaga wysiłku i nie dla wszystkich jest równie przyjemne.
Po każdych świętach przychodzi więc moment, w którym musimy wrócić do codzienności i znacznie lżejszych potraw. Na szczęście nie oznacza to, że dania muszą być mniej smaczne i ładne. Chciałabym zaproponować dziś lekkie i efektownie wyglądające danie, które sprawi, że powrót do normalnej diety będzie naprawdę pyszny i sympatyczny.
Składniki (2 porcje):
200g makaronu świderki
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
pół papryczki chili
200g cukinii
300g świeżego szpinaku
200g mozzarella
8 włoskich orzechów
2 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki czarnuszki
sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente. Na patelni roztop masło, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną papryczkę chili, tymianek i rozmaryn. Smaż na małym ogniu przez chwilę. Cukinię pokrój w półplasterki. Z patelni zdejmij gałązki tymianku i rozmaryn. Dodaj cukinię do czosnku i smaż dalej. Nie przyrumieniaj warzyw. Szpinak umyj i dodaj do cukinii. Duś przez chwilkę, tylko tyle, żeby szpinak nabrał mocnego zielonego koloru. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj makaron w warzywami, pokrojonym serem mozzarella i orzechami. Posyp czarnuszką.
Smacznego!
Spróbuj także
Cukinia – szybki obiad
Jesienne penne z dynią
Makaron razowy z grillowaną cukinią i kozim serem