Mam chyba trzy najbardziej ukochane podstawowe składniki dań obiadowych. Są to ryby, kasze i makarony. Mogłabym jeść je z różnymi dodatkami niemal codziennie. Co roku niecierpliwie czekam na wakacyjny wyjazd nad morze, gdzie bez ograniczeń będę mogła delektować się świeżymi rybami i owocami morza. Z niepokojem więc myślę o tegorocznych wakacjach pod znakiem pandemii, która może pokrzyżować moje wyjazdowo-kulinarne plany i marzenia. Na razie, czekając z nadzieją na lato przygotowałam pstrąga tęczowego o pięknym intensywnym kolorze z dodatkiem zielonego bazyliowego pesto. Dzięki niemu danie z pstrągiem zyskało nowy interesujący smak i piękny wygląd.
Składniki (2 porcje)
2 kawałki pstrąga
1 łyżeczka masła klarowanego
2 szczypty pieprzu cytrynowego
sól
pesto
1 doniczka bazylii
50ml oliwy z oliwek
garść orzeszków piniowych
50g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól
Pstrąga dopraw solą i cytrynowym pieprzem. Usmaż kawałki pstrąga na maśle klarowanym. Przygotuj pesto. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto umieść w blenderze i zmiksuj dokładnie. Ułóż pstrąga na talerzu, nałóż pesto. Podawaj od razu z kawałkiem cytryny i ulubioną sałatką.
Smacznego!
Spróbuj także
Zjawiskowy łosoś z porzeczkowym sosem
Lucjan z piekarnika, czyli lekki i elegancki obiad w pół godziny
Smacznie i zdrowo - łosoś z żurawiną i pęczak z jarmużem.