Do zrobienia tej potrawy zainspirował mnie pan Robert Makłowicz. W jednym ze swoich gawędziarskich programów z Macedonii zrobił pstrąga łososiowego w pomidorach. Przepis trochę zmodyfikowałam po swojemu a ryba wyszła fantastycznie.
Składniki:
2 filety pstrąga łososiowego
dwa duże pomidory
pół czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 cebula
dwie łyżki masła
pół kieliszka białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego
100 ml śmietanki
sól i pieprz
Płaty pstrąga potraktować solą i pieprzem i obsmażyć na maśle. W wersji z alkoholowej teraz dolewamy wino i odparowujemy mniej więcej do połowy. W wersji bez alkoholu podlewamy warzywnym bulionem i chwilę dusimy. Pomidory parzymy obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, rozdrabniamy. Paprykę i cebulę kroimy w cienkie paseczki, czosnek w plasterki. Do ryby na patelni dodajemy wszystkie warzywa i ewentualnie uzupełniamy płyn. Dusimy około 25 minut. Zdejmujemy rybę z patelni. Do warzyw dolewamy śmietankę. Mieszamy i ewentualnie uzupełniamy przyprawy. Podajemy rybę z przygotowanym sosem.
Smacznego!