Po ostatnich narciarskich feriach we Włoszech mój syn poprosił, żeby do naszego menu wprowadzić ravioli. Te małe pierożki najczęściej podawane są z serem ricotta i szpinakiem. Mój synek najbardziej polubił je w mięsnej wersji serwowane albo w bulionie albo z masłem i parmezanem.
Do przygotowania tej ostatniej wersji wykorzystałam mięsko kaczki z rosołu. Możecie również wykorzystać resztki upieczonego mięsa, które zostanie po obiedzie. Mój syn uznał, że lepszych ravioli nie jadł nawet we Włoszech. Miły ten mój syn. Na następny weekend zamówił ravioli w rosole. Ciekawe jak szybko mu się znudzą.
Składniki:
ciasto:
500g mąki
4 łyżki oliwy
szczypta soli
200ml gorącej wody
farsz
2 uda kaczki ugotowane lub upieczone
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
do podania
łyżeczka masła
łyżka parmezanu
Ze wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto. Włóż do miseczki, przykryj i odstaw na parę minut.
Przygotuj farsz. Upieczone lub ugotowane nogi kaczki obierz ze skóry i kości i drobno posiekaj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i usmaż na złoto. Dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj cieniutko. Wykrawacz do ravioli posyp mąką. Na wykrawacz do ravioli połóż płat ciasta. W dołeczki nałóż porcje farszu. Przykryj drugim płatem ciasta. Z pomocą wałka wykrój pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z masłem i parmezanem.
Smacznego!