Jednym z najbardziej popularnych grzybów na samym początku lata są kurki, zwane również kurką żółtą, pieprzykiem jadalnym, lisicą, kurkiem, pieprznikiem pospolitym. Występuje praktycznie na całym świecie (poza Antarktydą) i co ciekawe, na jego liczebność nie wpływa zbieranie owocników przez grzybiarzy. Kurki rosną w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Znaleźć je można pod świerkami pośród mchów ale bardzo ceni sobie wolność. Dotychczasowe próby uprawy tego gatunku zakończyły się niepowodzeniem.
Ci którzy podróżują przez Polskę spotykają przy drogach grzybiarzy sprzedających kurki prosto z lasu. Ja nie zaopatruję się w takich miejscach. Ale kiedy pojawiają się w sklepach często daję się na nie skusić. Dziś pierwsza tegoroczna propozycja z kurkami: razowy makaron z cukinią i kurkami w śmietanowym sosie.
Składniki:
200g makaronu razowego
150g kurek
pół cukinii
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
150ml śmietanki
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Makaron ugotuj al dente. Czosnek pokrój w plasterki, cukinię w słupki. Kurki oczyść, większe przekrój na połówki. Na maśle zeszklij czosnek, dorzuć kurki i smaż przez 5 minut. Dorzuć pokrojoną cukinię i smaż aż trochę zmięknie. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj chwilę aż sos zgęstnieje. Wymieszaj makaron z sosem. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!