Ostatnie komentarze
02Lut2022
godz. - 21:42

Rozgrzewający pikantny gulasz wołowy

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Coraz częściej potrzebujemy czegoś co rozgrzej nas wewnętrznie. Teraz w zimnej połowie roku takie dania są szczególnie w cenie. Sycą i rozgrzewają szczególnie po weekendowym spacerze. Jesień i zima, to przecież doskonałe pory roku na aktywne spędzanie wolnego czasu. Zbędne kilogramy w tym czasie lubią się szczególnie ukrywać w „strategicznych" częściach naszego ciała. Najpierw niepostrzeżenie poluzowujemy pasek od spodni a potem pozostaje już tylko dres. Zatem od dzisiaj (jeśli jeszcze ktoś nie stosuje tej metody) najpierw na intensywny spacer a potem na pyszny rozgrzewający obiad. I miło i zdrowo! Polecam!


Składniki:
500g mięsa wołowego na gulasz
1 łyżka mąki
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
1 szalotki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
750ml bulionu wołowego
2 łyżki oleju
4-5 ziarenek jałowca
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 czerwona papryka
200g kukurydzy konserwowej
200g czerwonej fasoli konserwowej
50ml whisky
sól, pieprz


Szalotkę, czosnek i papryczkę pokrój w drobną kostkę. Rozmaryn i tymianek posiekaj. Mięso wołowe dopraw pieprzem rozmarynem i tymiankiem a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż czosnek cebulę i papryczkę chili. Zdejmij z patelni. Rozgrzej pozostały olej i mocno podsmaż wołowe mięso. Zdejmij je z patelni. Wlej whisky i rozmieszaj to co przywarło do patelni (nie wylewaj!) Dodaj podsmażone warzywa, mięso, dolej bulion, dodaj paprykę w proszku, jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj aż mięso będzie miękkie (około 1,5 godziny). Świeżą paprykę pokrój w paseczki. Dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy, miód i gotuj około pół godziny. Dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj 5-7 minut. Podawaj z kaszą gryczaną lub ryżem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Klasyka - bitki wołowe
Grillowane polędwiczki na szybki niedzielny obiad
Gulasz wołowy na piwie

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony