Chyba większość dzieci lubi zupy krem. Moje także. Kiedy więc chcę szybko zrobić obiad lub coś ciepłego na kolację przygotowuję taką warzywną zupę. Czy jest coś milszego niż talerz domowej zupy w chłodny deszczowy wieczór?
Przerobiłam na krem prawie wszystkie warzywa. Tym razem kalafiorowy krem wzbogaciłam serową nutą. Dzięki temu nabrał on aksamitnej serowej konsystencji. Zupa była pyszna z pestkami dyni i kiełkami rzeżuchy. Możecie ją również podać z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, groszkiem ptysiowym, grzankami. Wybierzcie to, co wasze dzieci lubią najbardziej.
Składniki:
1 kalafior
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
bulion warzywny
100g kremowego serka topionego
sól, pieprz
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Kalafiora umyj i rozdziel na różyczki. Do garnka włóż kalafiora, cebulę, czosnek, zalej bulionem warzywnym, tak, żeby przykryć warzywa i gotuj aż kalafior będzie miękki. Dodaj serek topiony. Kiedy się rozpuści zmiksuj zupę dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli potrzeba uzupełnij bulionem do odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
Spróbuj także:
Krem z batatów z boczkiem i kozim serem
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa
Zupa krem z buraków