Od ostatniego weekendu mam nowy megaprzepis na szybki obiad bez mięsa. Placki z kukurydzy będą idealne w czasie wakacji: szybkie, proste smaczne i nie wymagają skomplikowanych składników. Ja uwielbiam takie dania, chyba tak samo mocno, jak moje dzieci uwielbiają je jeść. Dzieciaki oceniły, że lepsze są tylko placki z cukinii ale z nimi niewiele potraw staje w szranki. Są absolutnym hitem od wielu lat.
Dziś dodałam do placków z kukurydzy papryczkę chili i natkę z pietruszki. Świetnie smakowały z szczypiorkowym ostrym jogurtem. Można je również zrobić w wersji bez dodatków i podać na słodko z owocami lub syropem klonowym. Wybierzcie swoją wersję albo podzielcie się nowym pomysłem na te piękne słoneczne placuszki.
Składniki:
1 puszka kukurydzy
150 ml mleka
10 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół papryczki chili
garść natki z pietruszki
sól pieprz
olej do smażenia
Odsącz kukurydzę. Zostaw dwie łyżki ziaren a resztę zblenduj z mlekiem. Papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj oba rodzaje mąki do zblendowanej kukurydzy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Dodaj, papryczkę chili, pietruszkę i resztę ziaren kukurydzy i wymieszaj ponownie. Smaż placki na oleju. Podawaj z ostro doprawionym jogurtem.
Smacznego!
Spróbuj także
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym
Placki kalarepkowo marchewkowe
Placki cukiniowo-gryczane