Spaghetti lubimy wszyscy. Zdecydowanie najbardziej z pomidorowym sosem. Kiedy jednak po raz kolejny miałam zrobić spaghetti bolongese moja miłość do tego dania stała się jakby mniejsza. W końcu przecież nawet najbardziej ulubione danie może się znudzić. Tym razem klasyczny neapolitański sos wzbogaciłam filetami anchois, kaparami i czarnymi oliwkami. Powstała więc moja wersja spaghetti alla puttanesca. "Alla puttanesca" dosłownie oznacza "tak jak go przyrządzają prostytutki". Legenda głosi bowiem, że danie to neapolitańskie prostytutki podawały swoim klientom aby odzyskali siły.
Niezależnie od historii dania wszystkim wielbicielom zdecydowanych i nieoczywistych smaków polecam tę wersję. Jeśli nie macie spaghetti, podajcie sos z penne, bucatini lub linguine.
Składniki:
250g spaghetti
400g pomidorów z puszki
3-4 fileciki anchois
3 ząbki czosnku
1 cebula
garść czarnych oliwek
garść kaparów
łyżka oregano
papryczka chili
1 łyżka masła
sól, pieprz
Spaghetti ugotuj al dente. Czosnek, papryczkę chili i cebulę pokrój w plasterki. Na patelni roztop masło, dodaj czosnek, cebulę i drobno pokrojone fileciki anchois i smaż na niewielkim ogniu aż zmiękną. Dodaj pomidory z puszki oregano. Duś na niedużym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj spaghetti, kapary i pokrojone w plasterki czarne oliwki. Wymieszaj. Podawaj od razu.
Smacznego!