Od paru lat mięso nie jest podstawą naszej rodzinnej diety. Jemy mięso bo je lubimy ale często zastępują go warzywa, rośliny strączkowe. Lubimy też kasze, makarony i wszelkiego rodzaju placki, racuchy i pierogi. Dziś odświeżyłam stary przepis na wegetariańskiego stroganowa przygotowanego z kotletów sojowych à la schabowe. Zwykle kupuję kotlety firmy Sante. Mam do nich zaufanie, wstępna obróbka nie wymaga długotrwałego gotowania i wiem, że nie rozpadną się na przykład podczas duszenia. Nawet moje dzieci zjadły ze smakiem obiad, a syn nie mógł uwierzyć, że stroganow był przygotowany bez mięsa
Składniki:
1 opakowanie kotletów sojowych à la schabowe Sante
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
papryczka chili
0,5l bulionu
100g kukurydzy z puszki
4 ogórki konserwowe
1 łyżka oliwy lub masła
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ketchupu
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
Bulion zagotować z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wyłączyć palnik i namoczyć w bulionie suche kotlety sojowe na 7-10 minut.
Kotlety odsączyć (nie wylewać bulionu) i pokroić w paseczki. Ogórki konserwowe pokroić w cienkie paseczki.
Czosnek, cebulę, papryczkę chili i imbir posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło. Podsmażyć warzywa. Dodać musztardę, ketchup, curry i paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać pokrojone namoczone kotlety i smażyć przez chwilę. Dolać trochę bulionu i gotować przez 5 minut. Dodać kukurydzę i ogórki konserwowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i jeśli potrzeba uzupełnić bulion. Zagotować. Podawać ze szczypiorkiem, ryżem i sałatką.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kotlety z czerwonej fasoli
Pieczarki faszerowane szpinakiem
Jedzenie na poprawę nastroju - curry z ciecierzycą