Chłodne i deszczowe jesienne dni sprawiają, że mamy ochotę na pożywny ciepły obiad. Pierwsze co mnie przychodzi w takiej sytuacji do głowy to rosół który uwielbiam. Niestety według mojej rodziny nie da się rosołu jeść siedem dni w tygodniu, więc muszę wspinać się na wyżyny inwencji kulinarnej i gotować inne zupy. Dziś przygotowałam domową grochówkę. Gęsta, aromatyczna, z mnóstwem warzyw i obowiązkowo z wędzonym boczkiem jest w moim domu przygotowywana od wielu lat według tej samej receptury. Kiedyś trzeba było groch namoczyć na noc, żeby później nie gotować zupy przez parę godzin. Dziś kupuję groch nie wymagający namaczania co znacznie skraca czas przygotowania obiadu.
Składniki:
500g wędzonego boczku
350g Å‚uskanego grochu
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
5 ziemniaków
2 cebule
1 zÄ…bek czosnku
1 łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz
W garnku umieść wędzony boczek, przepłukany na sitku groch, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz obraną cebulę. Nalej około 2 litry wody i gotuj wywar przez godzinę. Pod koniec gotowania posól. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Por pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do gotującego się wywaru dodaj ziemniaki oraz starte warzywa. Gotuj 20 minut. Drugą cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek usmaż na złoto na maśle. Wyjmij boczek i pokrój go w kostkę. Dodaj do zupy pokrojony boczek, warzywa z patelni oraz majeranek. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj gorącą.
Smacznego!
Spróbuj także:
Zupa gołąbkowa – pyszny obiad jednogarnkowy
RozgrzewajÄ…ca zupa chrzanowa
Na przekór wirusom – czosnkowa zupa krem
Â