Koniec maja i czerwiec to szparagowy czas. Wpadam w niego z zachłannością podobnie jak w sezon truskawkowy. Po kolejnym daniu wydaje mi się, że już koniec, że wystarczy i ... przy następnej nadarzającej się okazji kupuję nowy pęczek. Młodziutkie cienkie ugotowane na parze, zapieczone z szynką parmeńską i płatkami migdałów, sałatki, omlety lubimy je wszyscy, nawet moje dzieci. Lubię również białe szparagi ale robię z nich właściwie tylko kremową, delikatną zupę.
Tym razem zielone szparagi trafiły do piekarnika w towarzystwie wędzonego na ciepło łososia, mozzarelli i świeżych liści szpinaku. Zawinęłam je w ciasto francuskie. Powstało lekkie danie obiadowe, które dopełniła świeżość pomidorków koktajlowych.
Składniki (2 porcje)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
1 pęczek zielonych szparagów
2 garście świeżego szpinaku
150g łososia wędzonego na ciepło
150g mozzarelli
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę przykryj papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie przekrój w poprzek na dwa prostokąty. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Szparagi oczyść, usuń zdrewniałą część. Mozzarellę pokrój w plastry.
Po środku ciasta francuskiego na 1/3 szerokości poukładaj liście szpinaku, na nich plasterki czosnku, szparagi, rozdrobnionego łososia bez skóry i plastry mozzarelli. Dopraw sola i pieprzem. Części po dwóch stronach ponacinaj w paski grubości około 1,5cm. Zawijaj paski na zmianę raz z prawej raz z lewej strony na środek z farszem tak, żeby zrobić warkocz. Nie sklejaj pasków. Nich zostaną między nimi niewielkie przerwy. Na koniec posmaruj ciasto mlekiem i posyp sezamem i czarnuszką. Zawiń główki szparagów w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Piecz 20 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 3-4 minuty. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Szparagi z szynką parmeńską
Czerwcowe śniadanie
Wiosenna sałatka ze szparagami