Lubię zabiegane dni. Nawet jeśli wieczorem padam na nos mam poczucie dnia wykorzystanego na maksa. Jestem zadowolona szczególnie kiedy w ciągu dnia wszystko idzie zgodnie w planem a kolejne kroki udaje się zrealizować. W takie dni warto więc mieć w zanadrzu kilka błyskawicznych przepisów, które pozwolą na przygotowanie pysznego domowego posiłku.
Doskonale w takich sytuacjach sprawdzają się makarony z domowym pesto lub domowymi sosami. Najczęściej przygotowuję bazyliowe pesto, lub ale to wyłącznie dla siebie czerwone pesto z suszonych pomidorów. Dobre są również pomidorowe sosy. Dziś postawiłam na śmietanowy sos curry z szynką parmeńską. Dodatek czarnych oliwek i natki pietruszki były zwieńczeniem tego szybkiego i smacznego dania.
Składniki (2 porcje)
150g makaronu
150g szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
1 szalotka
papryczka chili
1 łyżka masła
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka curry
10 czarnych oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Szalotkę, papryczkę chili i czosnek pokrój w kosteczkę. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki. Na patelni roztop masło. Podsmaż cebulę czosnek i papryczkę. Dodaj szynkę i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj śmietankę. Dopraw curry, solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj aż sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj makaron z sosem. Podaj z pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj także:
Bucatini z ricottą i pistacjami
Wiosna na talerzu: spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Razowy makaron z kurkami i cukinią