Ostatnie komentarze
04Sty2021
godz. - 23:18

Szybkie kotleciki z pstrąga i brokuła

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

O dobroczynnych właściwościach świeżej ryby nie trzeba nikomu opowiadać. Bywa to jednak składnik dań szczególnie trudny dla dzieci. Nie wiem skąd bierze się niechęć dzieci do ryby. Może z powodu ości? Moich dzieci do ryb namawiać nie trzeba, ale rzeczywiście ryby, nad którymi podczas jedzenia trzeba się napracować nie należą do ich ulubionych. Chyba wszystkie dzieci lubią za to kotleciki. Warto więc to wykorzystać, aby przemycić w menu dziecięcym nielubiane ryby.


Dziś poszłam o krok dalej. Do kotlecików dodałam brokuła i kaszę jaglaną. Pytacie, czy ktoś domyślił się składu kotlecików? Nie było na to czasu. Zniknęły z talerza szybciej niż zdążyłam o tym pomyśleć.


Składniki:
500g pstrąga bez skóry i ości
pół brokuła
50g suchej kaszy jaglanej
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 jajko
sól, pieprz
cytryna
bułka tarta i olej do smażenia


Zblanszuj brokuła i posiekaj go dość drobno. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle na złoto. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie. Mięso pstrąga zmiel. Do ryby dodaj brokuła, cebulę, kaszę jaglaną jajko dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Panieruj je w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj skropione cytryną.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pstrąg tęczowy z musztardowym sosem, cukinią i pęczakiem
Rybne kotleciki ze szpinakiem i ciecierzycą
Pstrąg z bazyliowym pesto – prosta i zaskakująco pyszna kompozycja

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony