Tarta to takie uniwersalne danie, które pasuje niezależnie od okoliczności. Można podać ją na elegancką kolację, spotkanie ze znajomymi i szybki obiad. Nieograniczone pole do popisu daje również wybór dodatków. Dodajcie krewetki lub rybę by stworzyć wersję bardziej wykwintną albo potraktujcie tartę jako sposób wykorzystania mięsnych resztek obiadowych. Owoce i bita śmietana pozwolą przygotować ciekawą kolację lub mocniejszy deser.
Do mojej dzisiejszej tarty dodałam ulubione dodatki: pora, ciecierzycę i moje ukochane chorizo. Tak jak się spodziewałam była pyszna i trudno było odmówić sobie dokładki. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami.
Składniki:
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
250g chorizo
400g ciecierzycy z puszki
1 nieduży por
pół papryczki chili
łyżka masła
2 jajka
200ml 18% śmietanki
100g startego żółtego sera
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Pora oczyść i pokrój w plasterki. Papryczkę pokrój w drobną kostkę Lekko podduś na maśle. Chorizo pokrój w półplasterki i dodaj do pora. Smaż około 5-7 minut. Dodaj ciecierzycę, wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Foremkę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem i włóż do zamrażalnika na 10 minut. Od razu wstaw do piekarnika i piecz 5 minut. Wyjmij (nie wyłączaj piekarnika). Chorizo z warzywami wyłóż na ciasto francuskie. Jajka wymieszaj ze śmietanką ,dopraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Wylej masę na tartę i posyp startym serem. Piecz 30 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Coś na duży głód - tarta z boczkiem i porami
Nasza sylwestrowa domowa pizza
Ropucha w dziurze