Ostatnie komentarze
07Gru2015
godz. - 09:06

Tarta z łososiem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Na pytanie moich dzieci, co podam dzisiaj na obiad odpowiedziałam trochę z przymrużeniem oka, że ciasto. Minęłam się z prawdą jedynie o włos. Ciasto rzeczywiście było francuskie, tyle, że nie w słodkiej wersji ale w postaci tarty z łososiem i zielonymi dodatkami szpinakiem i brokułem. Do tarty dodałam wędzonego na ciepło łososia. Wy możecie dodać łososia wędzonego w zimnym dymie lub surowego lekko podsmażonego.

 

Przy okazji tej potrawy zastanawiałam się nad różnicą między rybami wędzonymi na zimno i na ciepło. Ryby wędzone na gorąco są gotowane i wędzone w temperaturze pomiędzy 50 i 85stC. Zawartość soli w produkcie jest  niższa, dlatego termin przydatności do spożycia jest krótszy niż ryb wędzonych na zimno. Proces wędzenia na zimno przebiega w temperaturze 15-25stC i nie jest poprzedzony gotowaniem. Powierzchnia ryby jest najpierw mocno wysuszana, a potem produkt jest wędzony. Zawartość soli jest wyższa a zatem i termin przydatności jest dłuższy.

 

Składniki:

1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego

300g świeżego szpinaku

łyżka masła

2 ząbki czosnku

1 brokuł

200g łososia wędzonego na ciepło

3 jajka

150ml śmietanki 30%

150g startej mozzarelli

sól, pieprz

 

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Foremkę do tarty wysmaruj masłem.

Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Czosnek pokrój na cienkie plasterki i podsmaż lekko na maśle. Liście szpinaku umyj, oderwij ogonki i przesmaż na maśle. Odstaw do ostygnięcia. Jajka wymieszaj dokładnie ze śmietanką.

Formę to tarty wyłóż ciastem francuskim. Na ciasto ułóż kolejno szpinak, pokruszonego łososia i brokuły. Wylej masę jajeczną. Dopraw solą i pieprzem. Posyp startą mozzarellą. Piecz 30 minut.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony