Od paru lat bycie wegetarianinem staje się coraz bardziej popularne. Dla wielu to już nie tylko jedzenie ale raczej sposób życia według którego wybierają produkty, ubrania czy kosmetyki. W mojej rodzinie przejście na całkowity wegetarianizm byłoby bardzo trudne, ale i my w ostatnich latach jemy coraz mniej mięsa. Zastępujemy je roślinami strączkowymi, produktami sojowymi. Na szczęście duża ilość warzyw i owoców nie jest problemem, bo zawsze jedliśmy ich sporo. Dziś proponuję typowy vege obiad - duża ilość warzyw, kasza, falafel podkręcone czosnkowo jogurtowym sosem – kolorowo, smakowicie, lekko i zdrowo.
Składniki (3 porcje)
falafel
300g suchej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
olej do smażenia
sos:
200g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
pół łyżeczki musztardy
sól, pieprz
dodatkowo:
150g kaszy bulgur
ulubione warzywa: brokuł, kukurydza, cebula, pomidory, kapary, oliwki
Ciecierzycę zalej sporą ilością wody i zostaw na noc. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju na złoto. Odcedź ciecierzycę i zmiksuj z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą. Wyrabiaj do momentu, kiedy masa będzie się kleić do rąk. Dodaj posiekaną pietruszkę dopraw solą i pieprzem. Formuj z masy niewielkie kulki i smaż na oleju na złoty kolor. Wyjmuj z oleju i odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotuj sos. Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brokuły zblanszuj, żeby pozostały pięknie zielone i chrupiące. Wszystkie składniki poukładaj ładnie w głębokim talerzu. Sos podaj w osobnej miseczce.
Smacznego!
Spróbuj także:
Bucatini z ricottą i pistacjami
Kotleciki jajeczne
Flaczki z boczniaków.