Ostatnio zrobiło się zdecydowanie cieplej, zapachniało wakacjami. Przecież po wiośnie tak szybko przychodzi lato i wakacje i słodkie nicnierobienie i .... ogarnął mnie leniuch na gotowanie. Postanowiłam przygotować sycącą treściwą i pyszną zupę, którą z czystym sumieniem mogę polecić jako doskonałe i szybkie danie wakacyjne. Takie, które równie dobrze można przygotować w pełni wyposażonej kuchni jak i w domku kempingowym albo pod namiotem. Zapisujcie więc przepis, bo już niebawem może się przydać
Składniki:
250g białej kiełbasy parzonej
250g zwykłej kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
400g białej lub czerwonej fasoli z puszki
200g kukurydzy
500ml passaty pomidorowej
250ml bulionu
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Czosnek cebulę i papryczkę posiekaj. Na patelni podgrzej olej, dodaj czosnek cebulę, papryczkę i gałązki tymianku i rozmarynu. Podsmaż lekko. Dodaj pokrojone w plasterki oba rodzaje kiełbasy. Smaż przez chwilę. Dodaj passatę, bulion, oregano, paprykę w proszku i gotuj 10 minut. Dodaj fasolę, kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 2-3 minuty. Podawaj posypaną posiekaną natką z pietruszki z pieczywem lub grzankami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Zupa gołąbkowa – pyszny obiad jednogarnkowy
Zupa na duży apetyt – z porem i mielonym mięsem
Meksykańska zupa z fasolą