Ostatnie komentarze
19Mar2018
godz. - 21:04

Warzywne kotleciki z czerwonej soczewicy

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają warzywne kotleciki. Są proste w wykonaniu i można praktycznie za każdym razem przygotować inne danie. Kotleciki warzywne są też dobrym sposobem na przekonanie niejadka do zjedzenia warzyw. Przy odrobinie szczęścia może się nie zorientować z czego są przygotowane.


Moje dzisiejsze kotleciki powstały na bazie ugotowanej czerwonej soczewicy. Usmażyłam je na patelni, ale równie dobrze możecie upiec je w piekarniku. Też będą pyszne. Smakują świetnie na ciepło ze świeżą sałatką i ryżem, a na zimno będą doskonałe z sosem jogurtowym lub chrzanem.


Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
pół łyżeczki soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
10cm kawałek pora
pół papryczki chili
1 łyżka masła
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki curry w proszku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
sól
3 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików
1 jajko
olej do smażenia


Soczewicę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinna wchłonąć całą wodę. Jeśli nie, płyn odlej. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę czosnek, papryczkę chili pokrój w kosteczkę. Pora pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę czosnek i papryczkę zeszklij na maśle. Dodaj marchewkę i pora i smaż chwilę aż warzywa zmiękną. Dodaj warzywa do soczewicy. Dodaj bułkę tartą, przyprawy, jajko, dopraw solą, dokładnie wymieszaj. Formuj z masy niewielkie kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na złoty kolor.


Smacznego!


Spróbuj także
Zrobić coś z niczego, czyli pieczone klopsiki z cukinii
Ziemniaczane kotleciki
Kotlety z cukinii

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony