Ostatnie komentarze
11Maj2018
godz. - 13:09

Wiosna na talerzu: spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Są takie dania, które w moim domu oznaczają zmiany pór roku. Początek wiosny to dla mnie szparagi i chłodnik z botwinki, lato zaczyna się truskawkami, a jesień śliwkami i zupą dyniową. Zimą w mojej kuchni królują kasze i cukinia. Oczywiście teraz i w środku zimy można kupić świeże truskawki i szpinak, tylko nie mają one tak intensywnego smaku, zdecydowanie wolę te świeże pachnące sezonowe.


Dzisiaj proponuję bardzo wiosenne i odświeżające danie: spaghetti ze szparagami i awokado w lekkim, odświeżającym cytrynowym sosie. Kiedy znalazłam przepis w książce kucharskiej Lidla od razu postanowiłam je przygotować. Proste sezonowe do tego spaghetti i szparagi. Więcej do szczęścia nie było mi potrzeba. Efekt końcowy na talerzu przekroczył moje oczekiwania. Powiem tylko: niebo w gębie. Zresztą spróbujcie sami.


Składniki (dwie porcje)
pęczek szparagów
200g makaronu spaghetti
2 cebulki dymki razem z zielonym grubym szczypiorem
pół papryczki chili
1 awokado
1 łyżka masła
2 łyżki serka śmietankowgo kremowego
Sok i skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki pestek słonecznika


Szparagi oczyść, usuń zdrewniałą końcówkę i pokrój w 2 cm kawałki. Główki szparagów odłóż na bok. Awokado obierz i wykrój z niego kuleczki. Skrop je sokiem cytryny, żeby nie ściemniały. Płatki migdałów oraz pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Cebulki dymki pokrój w plasterki i posiekaj szczypiorek i papryczkę chili. Dwie łyżki szczypiorku odłóż na bok. Makaron ugotuj al dente. 5 minut przed końcem gotowania makaronu dołóż do niego kawałki szparagów a na 3 minuty przed końce główki szparagów. W trakcie gotowania makaronu przygotuj sos. Na maśle zeszklij plasterki cebulki, część szczypiorku i papryczki chili. Dolej łyżkę wazową wody z gotowania makaronu. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj, żeby powstał aksamitny sos. Dodaj do niego sok i skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Odcedź makaron ze szparagami. Na talerzu ułóż spaghetti ze szparagami, kulki awokado i polej cytrynowym sosem. Posyp pozostałym szczypiorkiem, pestkami słonecznika oraz płatkami migdałów.


Smacznego!


Spróbuj także
Razowy makaron z kurkami i cukinią
Moje spaghetti bolognese
Wiosenne szparagowe śniadanie

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony