Dziś hiszpańska propozycja, która doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja lub szybki obiad. Może będzie miłym wspomnieniem dla tych, którzy hiszpańskim słońcem spędzali wakacje, lub zachętą dla tych, którzy jeszcze tam nie byli i nie próbowali specjałów tamtejszej kuchni.
Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona z wieprzowiny. Ma mocny zapach i paprykowy smak, który trudno pomylić z czymś innym. Charakterystyczną cechą chorizo jest jej główna przyprawa: słodka wędzona czerwona papryka.
Korzystając z przepisu Karola Okrasy zrobiłam rodzaj gulaszu lub potrawki z chorizo, ciecierzycą i pomidorami w rolach głównych. Zgodnie z wytycznymi mistrza zjedliśmy ją na podpieczonych tortillach, ale potrawa ta doskonale będzie smakowała również z kaszą lub makaronem.
Składniki:
200g chorizo
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów pelati
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
200ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki siekanej natki z pietruszki
6 niedużych placków tortilli
sól, pieprz, cukier
Chorizo pokrój w plastry i podsmaż na złoto na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę aż cebula się zeszkli. Zalej czerwonym wytrawnym winem i gotuj aż wino zredukuje się do 1/3 objętości. Teraz dodaj pomidory pelati. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj około 10 minut. Na koniec dodaj ciecierzycę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Zestaw z ognia i dodaj posiekaną natkę z pietruszki. Podaj na podpieczonych na suchej patelni tortillach.
Smacznego!