Niedawno dowiedziałam się, że gołąbki z ziemniakami lub kaszą są tradycyjną potrawą na ukraińskim wigilijnym stole. Podobnie jak u nas, ich wieczerza wigilijna, jest posiłkiem bezmięsnym, wiec proponowana przeze mnie wersja tej gołąbków nie do końca na wigilijnym stole mogłaby się znaleźć. Wzbogaciłam bowiem farsz wędzonym boczkiem a zamiast białej kapusty użyłam włoskiej. Choć połączenie kapusty i ziemniaków początkowo wydawało mi się dziwne, to efekt końcowy bardzo mile mnie zaskoczył. Idealnym dopełnieniem tego dania był gęsty aromatyczny grzybowy sos.
Składniki:
gołąbki
1 włoska kapusta
1 kg ziemniaków
2 cebule
150g wędzonego boczku
2 jajka
2 łyżki majeranku
sól pieprz
kostka grzybowa Knorr
sos
garść suszonych grzybów
pół cebuli
2 łyżeczki masła
2 łyżki śmietanki
sól, pieprz
Grzyby płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy.
Przygotowanie gołąbków
Skrajamy z kapusty najgrubszy korzeń i wykrajamy ze środka głąb. Obgotowujemy kapustę w dużym garnku, stopniowo zdejmując zblanszowane liście. Kilkoma mniej ładnymi liśćmi wykładamy dno garnka do duszenia gołąbków. Z ładnych liści ścinamy najgrubszą część nerwu liścia. Ziemniaki obieramy i surowe ścieramy na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Boczek wrzucamy na patelnie i lekko wytapiamy z niego tłuszcz. Dodajemy cebulę i smażymy na złoto. Do startych ziemniaków dodajemy cebulę i boczek, jajka, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy dokładnie. Porcje farszu zawijamy w liście układamy dość ciasno w garnku. Dolewamy wody dodajemy kostkę grzybową i dusimy 45 minut. Podajemy z osobno przygotowanym sosem.
Przygotowanie sosu:
Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i zrumieniamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do gotujących się grzybów i gotujemy kolejne 10 minut. Całość miksujemy. Do gorącego sosu dodajemy łyżeczkę masła, śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!