W zimowym sezonie, kiedy właściwie nie ma świeżych warzyw i owoców, bardzo często kupuję cukinie. Moje dzieci bardzo lubią to warzywo niezależnie od formy i sposobu podania. Najczęściej robię grillowane nazywane przez młode pokolenie cukiniami w paski.
Dzisiaj proponuję Wam najprostszą na świecie zupę krem z cukinii. Podaję ją albo z groszkiem ptysiowym albo z grzankami lub prażonymi płatkami migdałów.
Składniki:
2 duże cukinie
1 duża cebula
olej
1 łyżka suszonego tymianku
duża łyżka masła
sól, pieprz
Cukinie i cebulę kroimy w półplasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy (nie rumienimy) cukinię i cebulę. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić, bo wtedy zupa zamiast pięknego zielonego koloru będzie miała barwę kawy z mlekiem. Podlewamy wodą, dodajemy tymianek, dusimy około 20 minut. Miksujemy cukinię blenderem bardzo dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na zakończenie dodajemy do zupy masło, żeby zyskała aksamitną konsystencję. Podajemy z wybranymi dodatkami.
Smacznego!