Ostatnie komentarze
08Maj2020
godz. - 21:34

Ziemniaczane kotlety z cieciorką i szpinakiem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Mistrzyniami świata w przygotowaniu obiadów, w których nie było mięsa były chyba nasze mamy i babcie. W czasach kiedy ilość mięsa była ściśle limitowana bo sprzedawana na kartki a dodatkowo zwykle go nie było, przygotowanie obiadu dla rodziny było niezłym wyzwaniem. Z tamtych czasów pamiętam kotlety jajeczne, kotlety z fasoli, kotleciki z ziemniaków czy kabaczki smażone a la schabowe. Dziś o mięso jest dużo łatwiej ale i tak często przygotowuję warzywne lub jajeczne kotlety. Podaję albo z sosem albo częściej (bo moje dzieci nie przepadają za sosami) tylko ze świeżą sałatką. Kotleciki są doskonałe na ciepło zaraz po usmażeniu jak i na zimno, jako nietypowy dodatek do pieczywa.


Dziś proponuję kotlety z ugotowanych wcześniej ziemniaków, ciecierzycy i szpinaku. Dodaję do nich przyrumienioną na maśle cebulę, czosnek i papryczkę chili. To danie jest również doskonałym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.


Składniki:
0,5kg ugotowanych ziemniaków
1 puszka ciecierzycy
150g świeżego szpinaku
1 cebula
1 ząbki czosnku
papryczka chili
łyżka masła
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Ciecierzycę rozgnieć widelcem. Czosnek, cebulę i papryczkę chili posiekaj drobno. Na patelni roztop masło. Dodaj cebulę czosnek i papryczkę chili. Smaż przez chwilę. Dodaj umyty szpinak i smaż aż listki zmiękną. Do ziemniaków dodaj ciecierzycę, oraz szpinak z dodatkami. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Panieruj w bułce tartej i smaż na złoto na oleju.


Smacznego!


Spróbuj także:
Dyniowo ziemniaczane kopytka
Kotleciki jajeczne
Kotlety z kaszy jaglanej z cieciorką

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony