Kiedyś, w czasach nazwijmy to mniej obfitych w dobra wszelakie, podroby były częściej wykorzystywane w kuchni. W moim rodzinnym domu gulasz z żołądków albo serc pojawiał się systematycznie. Potem ochota na tego typu dań minęła, by pojawić się ostatnio dzięki przepisom mamy mojego męża. Od niej właśnie pochodzi przepis na żołądki w potrawce.
Składniki:
0,5 kg drobiowych żołądków
dwie duże marchewki
dwie pietruszki
natka z pietruszki
masło, mąka lub gotowa zasmażka
sól
Żołądki umyć i oczyścić dokładnie. Wrzucić do wrzącej wody chwilę pogotować. Wodę odlać, wlać świeżą i gotować około 20 minut. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do gotujących się żołądków. Posolić płaską łyżeczkę soli, gotować całość jeszcze 40 minut. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać ją do ugotowanej potrawki (równie dobrze można użyć gotowej zasmażki w proszku). Na koniec dodać dużo posiekanej natki z pietruszki, ewentualnie doprawić jeśli trzeba.
Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.
Smacznego!