Dynia to magiczne warzywo. Czarodziejskie, bo powstają z niej fantastyczne halloweenowe dekoracje ale ma również wszechstronne kuchenne zastosowanie. Można ją upiec, ugotować, usmażyć. Powstają z niej ciasta, placki, zupy i gulasze. Różnorodność potraw zależy tylko od wyobraźni.
Â
I choć to jeszcze nie Halloween dziś u nas na stole zupa dyniowa. Prostszej potrawy z dyni zrobić już chyba nie można. Wykorzystajcie ją zatem do pierwszych zmagań tym warzywem w waszej kuchni. Piękny kolor zupy potraktujcie jak obietnicę kremowego i bardzo jesiennego smaku. Jest lekko słodka, ale możecie zrobić jej ostrzejszą wersję dodając papryczkę chili.
Â
Składniki:
2 kg dyni
100ml mleczka kokosowego
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
3 łyżki oliwy
bulionetka warzywna
łyżka masła
1 papryczka chili (opcjonalnie)
3 łyżki pestek z dyni
sól, pieprz
Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż lekko na oliwie. Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż około 10 minut mieszając. Nie dopuść do zbrązowienia, żeby nie stracić pięknego koloru zupy. Dolej szklankę wody, mleczko kokosowe oraz bulionetkę. Gotuj aż dynia będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Na zakończenie dodaj łyżkę masła. Podawaj gorącą posypaną pestkami z dyni.
Â
Smacznego!