Lubicie gołąbki? My bardzo. Jedliśmy gołąbki z farszem mięsnym z ryżem i bez, z kaszą i grzybami, a także ukraińskiego przysmaku gołąbków z ziemniakami z sosem grzybowym. Nie przypadły nam do gustu gołąbki pieczone w piekarniku. Wolimy te duszone z sosem pomidorowym.
Kiedy na stronie www.gotujebolubie.pl znalazłam przepis na zupę gołąbkową, wiedziałam, że przypadnie nam do gustu Składniki niemal identyczne jak te z których przygotowuję gołąbki a przygotowanie mniej pracochłonne. Wystarczy pokroić składniki a zupa sama się gotuje. Zdecydowanie lepsza jest następnego dnia, więc proponuję przygotować ją poprzedniego dnia. Następnego dnia tylko podgrzanie, dużo świeżej natki pietruszki i jednogarnkowy sycący i pyszny obiad gotowy. Ideał dla każdej gospodyni.
Składniki:
pół niedużej białej kapusty
400g mielonego mięsa
1 duża marchewka
1 duża pietruszka,
kawałek selera
kawałek pora
cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
500ml passaty pomidorowej
1 litr bulionu
100g ryżu
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek, pora i papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki. Kapustę pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę czosnek i papryczkę chili. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i por wymieszaj i smaż przez 5 minut. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj kapustę, passatę pomidorową, paprykę w proszku, połowę bulionu, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotuj przez około 40 minut. Dodaj ryż, uzupełnij bulion jeśli potrzeba i gotuj 15-17 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Domowy kapuśniak na wędzonce
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów
Coś na rozgrzewkę w zimne jesienne popołudnie - zupa gulaszowa z mielonym mięsem