Jak za oknem jest każdy widzi. Lato chyba zapomniało, że powinno pożegnać się z nami 21 września. Od dwóch tygodni z małymi przerwami pada, wieje a i temperatura za oknem raczej nie zachwyca. Może tak powinno być, żeby uczniom na początku roku szkolnego nie było przykro. No bo jak tu się uczyć, kiedy za oknem słońce a rower i piłka bardziej kuszą niż książki i zeszyty.
Dziś chciałabym zaproponować prawie jesienną rozgrzewającą zupę na bazie białych warzyw i gruszki. Dodatek papryczki chili i imbiru powoduje, że zupa ma ciekawy smak i wspaniale rozgrzewa w deszczowe popołudnie.
Składniki (3 porcje)
¼ niedużego selera
10cm kawałek pora (biała część)
2 pietruszki
2 cm kawałek imbiru
2 duże gruszki
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny
sól pieprz
pół papryczki chili
1 łyżka czarnuszki
Cebule i czosnek i imbir posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w kostkę seler, por, pietruszkę i smaż przez chwilę mieszając. Nie przyrumieniaj warzyw. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Dodaj niewielką ilość bulionu i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli potrzeba uzupełnij bulionem, żeby uzyskać odpowiadającą Ci konsystencję. Przed podaniem posyp zupę czarnuszką i bardzo drobno posiekaną papryczką chili.
Smacznego!
Spróbuj także
Zupa śliwkowa z kluseczkami z kaszy manny
Zupa jagodowa
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa