Ponieważ za oknem szaro i buro dzisiaj propozycja zupy, która nie tylko rozgrzewa, ale także rozjaśnia ponurą atmosferę. Zupa krem z marchewki. Niezwykle prosta w wykonaniu, a kolor powoduje, że przypominają nam się ciepłe letnie zachody słońca. Może być łagodna słodka, a można ją zaostrzyć dodając curry lub/i tymianek.
Składniki
1 kg marchewki
1 większa cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
bulionetka warzywna lub rosół
0,5 szklanki mleka
sól, pieprz, cukier
Marchewkę i cebulę kroimy w plasterki, czosnek siekamy. Podsmażamy całość na maśle. Dodajemy sól, cukier i pieprz. Mieszamy, nie rumienimy, żeby nie psuć koloru zupy. Dolewamy wodę, dodajemy bulionetkę (lub rosół), dolewamy mleka. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Ciepłą zupę miksujemy. Można ją podać z różnymi dodatkami, prażonymi pestkami słonecznika lub płatkami migdałów, grzankami, groszkiem ptysiowym. My najbardziej lubimy z posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!