Buraki ćwikłowe znane był już w starożytności. O warzywie tym po raz pierwszy wspomina dokument z Babilonii z 722 r. p.n.e. Trzysta lat później uprawiano go już w Grecji. W Polsce pierwsze wzmianki na temat buraka pochodzą z XIV w., ale na szerszą skalę rozpoczęto jego uprawę dopiero pod koniec XVI w. Obecnie nasz kraj jest czołowym producentem tych warzyw w Europie.
Buraki są prawdziwą skarbnicą składników mineralnych (m. in. magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu i cynku), witamin (kwasu foliowego, witaminy C, B2 i B6), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Dzięki temu obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, działają krwiotwórczo i wzmacniają odporność organizmu, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Przede wszystkim mają jednak wspaniały smak i piękny intensywny kolor. Dzisiaj chciałabym zaproponować zupę krem z pieczonych buraków. Jest niezwykle prosta, wręcz ascetyczna w ilości składników. Podawana z kleksem śmietany oraz posiekanym zielonym szczypiorkiem to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Składniki:
1 kg buraków
1 warzywna bulionetka
sól, pieprz
śmietana
szczypiorek
Buraki bardzo dokładnie umyj, obetnij końcówki, owiń folią aluminiową i piecz około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stC. Przygotuj około szklanki wywaru warzywnego. Po upieczeniu obierz ze skórki, zmiksuj. Dodaj tyle gorącego wywaru, ile potrzebujesz, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy. Dopraw jeśli potrzeba solą i pieprzem. Podawaj od razu z kleksem śmietany oraz drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!