W moim domu bardziej niż ja kalarepę lubi chyba tylko pies. Ale on jest kiepskim wspólnikiem do jedzenia czegokolwiek. Jest jak czarna dziura. Zasysa wszystko i w błyskawicznym tempie prosi o jeszcze. Dlatego, jeśli jemy kalarepę to on dostaje swoją a ja swoją i przez chwilę słychać tylko pełne zadowolenia chrupanie. Dziś zamiast chrupać kalarepę udusiłam ją z cukinią i przygotowałam kremową zupę, która podałam z kolorowym makaronem. Była naprawdę pyszna. Z racji przypraw nie podzieliłam się nią z psem za co obraził się na mnie śmiertelnie
Składniki:
2 duże kalarepy
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
750ml bulionu
2 duże łyżki serka śmietankowego
sól, pieprz
Kalarepę obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni roztop masło. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj kalarepę i cukinię i smaż przez chwilę. Nie przyrumieniaj warzyw. Dolej bulion i gotuj aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wyłącz palnik, dodaj serek, dopraw solą i pieprzem i zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kokosowy krem z buraka z miętą
Chłodnik z awokado i sałatą
Zupa z cukinii z kurkami