Od wieków seler znany jest jako lek na reumatyzm, wysokie ciśnienie i polecany na wzmocnienie układu nerwowego. Ponieważ seler naciowy i korzeniowy należą do najmniej kalorycznych warzyw są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Dodatkowo seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, naturalną witaminę B, kwas foliowy i witaminę PP. Posiada wiele prozdrowotnych właściwości: oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, obniża ciśnienie tętnicze. W mojej kuchni seler naciowy wykorzystuję głównie do przygotowania koktajli i jako składnik sałatek. Seler korzeniowy jest niezastąpionym składnikiem moich zup jarzynowych a także czasami przygotowuję z niego pasztet.
Tym razem użyłam bulwy selera do przygotowania zupy krem z dodatkiem ziemniaka, pora i ... jabłka. Ten ostatni zaskakujący składnik powoduje, że zupa jest lżejsza i ma lekko kwaskowy owocowy posmak.
Przepis na zupę pochodzi ze strony www.jadlonomia.pl.
Składniki:
1 duża bulwa selera
biała część pora
1 ziemniak
1 jabłko
2 l bulionu warzywnego
250ml mleka
3-4 łyżki oleju
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki lubczyku
sól, pieprz
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego w plasterki pora, liście laurowe oraz ziele angielskie i duś na małym ogniu kilka minut. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Bulwę selera, ziemniaka i jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do pora, smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion warzywny i gotuj aż warzywa będą bardzo miękkie około 30 minut. Zmiksuj zupę bardzo dokładnie. Dodaj mleko i zmiksuj raz jeszcze. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kokosowy krem z buraka z miętą
Zupa z cukinii z kurkami
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów