W moim domu rodzinnym zupy grzybowe - pieczarkową lub wigilijną grzybową – podawało się z makaronem lub ziemniakami. Kiedyś zapomniałam o odpowiednich zakupach i w wyniku eksperymentu powstała zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną. Dzieci patrzyły na nią lekko nieufnie ale była zaskakująco pyszna.
Tym razem już z premedytacją a nie przez przypadek dodałam kaszę jaglaną do wspaniałej sezonowej zupy kurkowej. Podobny przepis na zupę znalazłam na stronie www.zakochanewzupach.pl. Może nie tylko ja zapominam kupić ziemniaki i makaron ... Gdybym miała się zdecydować, która wersja smakuje mi najbardziej: z ziemniakami, makaronem czy kaszą, chyba nie umiałabym wybrać. Wszystkie są doskonałe.
Składniki (4 porcję)
500g kurek
3 marchewki
2 pietruszki
¼ małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100g kaszy jaglanej
3 gałązki tymianku
2 listki laurowe
1l bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Kurki oczyść. Większe przekrój na pół.
Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj kurki do cebuli i czosnku i smaż przez chwilę na niedużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Seler obierz i pokrój w niedużą kostkę. W garnku umieść marchewkę pietruszkę seler, liście laurowe, wlej bulion i gotuj przez 15 minut. Dodaj cebulę czosnek, kurki i tymianek. Gotuj jeszcze 15 minut. Dodaj ugotowaną kaszę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj do zupy śmietanę.
Smacznego!
Spróbuj także
Zupa z cukinii z kurkami
Razowy makaron z kurkami i cukinią
Jajecznica z kurkami