Zupa pieczarkowa zdecydowanie nie jest ulubioną potrawą moich dzieci. Ja ją bardzo lubię dlatego z uporem godnym lepszej sprawy staram się znaleźć taką wersję pieczarkowej, żeby smakowała i dzieciom i mnie. Tym razem chyba uczyniłam krok w dobrym kierunku, bo moja córka zaakceptowała nową wersję pieczarkowej. Jeszcze tylko mój syn kręci nosem, ale i do tego dojdę ... metodą prób i błędów. Oby tych pierwszych pozytywnych było istotnie więcej.
Składniki (4 porcje)
500g pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki masła
100g kaszy bulgur
200g drobnej białej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
400ml mleczka kokosowego
3 gałązki tymianku
2 listki laurowe
1,5l bulionu warzywnego
sól, pieprz
Ugotuj kaszę bulgur w lekko osolonej wodzie. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
Cebulę, czosnek papryczkę chili posiekaj. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę, czosnek i chili. Dodaj pieczarki i tymianek i smaż, aż pieczarki będą lekko złote. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na grubej tarce. Umieść w garnku pieczarki z cebulą czosnkiem, chili listkami laurowymi i gotuj przez 20 minut. Dodaj marchewkę pietruszkę i seler. Gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj kaszę bulgur i posyp posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Spróbuj także:
Zupa z cukinii z kurkami
Zupa kurkowa z kaszą jaglaną.
Grzanki z pieczarkami