Pomidory i kapusta kiszona? To połączenie, które podpatrzyłam w programie Karola Okrasy wydawało mi się mocno ekscentryczne. Nie pamiętam co mistrz kulinarny do niego dodał, że obiecałam sobie koniecznie je wypróbować.
W mojej zupie wraz z kapustą kiszoną i pomidorami znalazły się również wędzony boczek, cebula, ostra papryczka i kasza bulgur. Powstała zupa wprost idealna na zimowe dni: mocna, rozgrzewająca i sycąca. Doskonale sprawdzi się jako treściwy jednogarnkowy obiad.
Składniki (2 porcje)
1 mała cebula
150 g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
150g kapusty kiszonej
300ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 puszka pomidorów
pół papryczki chili
3 łyżki posiekanego szczypiorku
100g kaszy bulgur
Cebulę i wędzony boczek pokrój w kostkę. Przesmaż je na patelni. Kapustę kiszoną posiekaj i dodaj do boczku. Smaż 15 minut mieszając od czasu do czasu. Na osobnej patelni roztop masło, dodaj posiekaną papryczkę chili i pomidory z puszki. Smaż 5 minut i zmiksuj bardzo dokładnie. Boczek z kapustą, zmiksowane pomidory i bulion umieść w garnku. Dopraw solą i pieprzem i gotuj 20 minut. Kaszę ugotuj według przepisu producenta. Zupę podawaj gorącą z kaszą i szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa
Zupa gulaszowa – fantastyczne danie jednogarnkowe
Rozgrzewająca zupa chrzanowa