Cukinia jest moim ulubionym warzywem. Zawsze mam ją zapasie. Przygotowuję z niej zupę-krem, szybką zupę warzywną z ryżem, dodaję z papryką do leczo. Bardzo lubię cukinię z zielonym pesto i oczywiście faszerowaną albo w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną albo z mielonym mięsem. Moje dzieci przepadają za cukinią z grilla. Myślę, że dzisiejsza propozycja również przypadnie im do gustu.
Tym razem moje ulubione warzywo wystąpi w towarzystwie kurek oraz świeżej, mocno aromatycznej bazylii drobnolistnej. Delikatna jasnozielona zupa zyskała dzięki tym małym grzybkom niepowtarzalny delikatny leśny aromat i ciekawy wygląd.
Przepis pochodzi z kuchni Lidla.
Składniki:
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku3 łyżki masła
0,5l bulionu
100g kurek
50ml śmietanki
bazylia
sól, pieprz
Kurki oczyść. Większe przekrój na pół.
Umytą cukinię zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj cukinię i smaż około 5 minut. Dodaj bulion i gotuj 10 minut.
Oczyszczone kurki smaż przez 5 minut na 2 łyżkach masła. Dopraw solą i pieprzem.
Gotową zupę dopraw śmietanką, zagotuj i jeśli potrzeba solą i pieprzem. Dodaj kurki. Na talerzu posyp świeżą bazylią.
Smacznego!