Pierwszy dzień wiosny w tym roku zupełnie nie był wiosenny. Lodowaty wiatr, deszcz na przemian ze śniegiem i błoto pod nogami. Przysłowiowego psa żal z domu wypędzić. Niestety rzeczywisty przyjaciel na czterech łapach żądał spacerów w tym przynajmniej jednego naprawdę długiego. Po powrocie jedyne o czym marzyłam to miska gorącej aromatycznej zupy. Na szczęście przygotowanie paprykowej zupy z parmezanem zajmuje tylko kilka chwil i można rozkoszować się przyjemnym ciepełkiem rozlewającym się po całym ciele. Ktoś kto wymyślił zupy był bardzo mądrym człowiekiem.
Przepis na to danie pochodzi z książki kulinarnej TM ale bez problemu przygotujecie je w zwykłym garnku. Podajcie ją z ziołowymi grzankami. Nam tak smakuje najbardziej.
Składniki:
150g żółtej papryki
150g czerwonej papryki
1 szalotka
100g startego parmezanu
1 łyżka masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
500ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
50ml 30% śmietanki
W rondlu roztop masło i podsmaż na nim posiekaną szalotkę. Dodaj paprykę, bez gniazd nasiennych pokrojoną w małe kawałki. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj bulion słodką i ostrą paprykę koncentrat pomidorowy i gotuj 10 minut. Dodaj parmezan, śmietankę gotuj 2 minuty na małym ogniu. Zmiksuj zupę bardzo dokładnie. Podawaj z grzankami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Krem z batatów z boczkiem i kozim serem
Dyniowo-pomidorowa zupa na ostro
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa