Ostatnie komentarze
18Mar2019
godz. - 21:38

Błyskawiczna doskonała przekąska – smażony groszek cukrowy

Share

Groszek cukrowy wygląda niepozornie przez co jest często omijany na straganach z warzywami. A niesłusznie, bo ma mnóstwo ciekawych właściwości. Zawiera sporo antyoksydantów hamujących proces starzenia organizmu. Zawarta w nim luteina korzystnie wpływa na wzrok, a witaminy C, B, A, E, K i kwas foliowy wpływają na wzmocnienie odporności naszego organizmu. Groszek jest również bogatym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku, magnezu i wapnia.


Groszek cukrowy to jedyny rodzaj groszku, który można jeść na surowo razem ze strączkiem. Można go również gotować tradycyjnie w wodzie, na parze lub smażyć. Żeby zachował swój piękny intensywny kolor można do gotowania dodać odrobinę octu.


Dzisiaj chciałabym zaproponować błyskawiczną przekąskę ze smażonego groszku. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Spróbujcie sami!


Składniki:
2 garście groszku cukrowego
1 ząbek czosnku
papryczka chili
pół granatu
garść orzechów nerkowca
1 łyżka oliwy
sól, pieprz


Groszek cukrowy umyj i odetnij twarde końcówki. Czosnek i papryczkę chili pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie. Dodaj groszek i smaż przez 5-7 minut, aż groszek lekko zmięknie ale pozostanie jędrny i chrupiący. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz. Posyp ziarenkami granatu oraz uprażonymi nerkowcami.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jesienna sałatka z dynią komosą i granatem
Pikantny pieczony kalafior
Pieczone rzodkiewki - niecodzienna pyszna przekąska

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony