Ostatnie komentarze
09Lis2015
godz. - 09:14

Dynia raz jeszcze

Share

Bardzo się broniłam, nie chciałam, ale leżała na straganie i kusiła. Piękna, duża, o mocno pomarańczowym miąższu – dynia. Po raz kolejny mnie skusiła, choć w tym roku wyjątkowo często ją wykorzystuję. Na szczęście najlepszy sezon na nią jest w październiku i listopadzie, więc do następnego roku zdążymy za nią zatęsknić.

 

Robiłam już zupy, placki, tym razem postawiłam na sałatkową wersję. Przygotowanie sałatki jest banalnie proste, wydłuża się jedynie o czas potrzebny do upieczenia dyni. Jeśli więc planujecie sałatkę na kolację warto dynię upiec nieco wcześniej. Powinna również przestygnąć, zanim połączycie ją z resztą składników. Do Was należy decyzja, jak podacie to danie. Mimo, że to w zasadzie sałatka ja podałam ją na grzankach.

 

Inspiracja do tego dania została zaczerpnięta z książki kucharskiej Mlekovity.

 

Składniki:

Sałatka

0,5kg dyni

1 czerwona papryka

łyżka suszonego tymianku

200g sera feta

100g masła

łyżka jasnego octu winnego

2 łyżki oliwy

sól pieprz

listki świeżej bazylii

Grzanki

5 kromek ciemnego chleba

3 łyżki masła

2 łyżki posiekanej natki z pietruszki

2 ząbki czosnku

Rozgrzej piekarnik do 180stC.

Dynie obierz, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Skrop octem winnym i oliwą a na wierzch poukładaj wiórki masła. Piecz aż dynia będzie miękka (około 30 minut). Wyjmij z pieca i zostaw do ostygnięcia. Nie wyłączaj piekarnika.

 

Masło utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką z pietruszki. Posmaruj kromki z obu stron i piecz 8 minut. Ser feta pokrój w kostkę. Miękką dynię i paprykę wymieszaj z serem feta, nakładaj na gorące grzanki udekoruj listkami bazylii.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony