Jesień na straganach kojarzy mi się z pięknymi cukiniami, dyniami oraz gruszkami, jabłkami i śliwkami w różnych kolorach i wielkościach. Dzisiaj postanowiłam pomieszać jesienne warzywa z owocami i powstała sałatka na bazie dyni z serem feta ze śliwkami przyprawionymi miodem cynamonem i papryczką chili. Całości dopełniły listki natki z pietruszki oraz orzechy włoskie. Jesień na talerzu zarówno w smaku i jak i kolorach.
Pamiętajcie, żeby wybrać twarde śliwki a dynię upiec al. dente. Rozpaćkane warzywa i owoce nie będą pięknie wyglądały i konsystencja sałatki będzie pozostawiała wiele do życzenia.
Składniki:
400g dyni
3 łyżki oliwy,
łyżka świeżego rozmarynu
łyżeczka suszonego tymianku
100g sera feta
4 śliwki
pół papryczki chili
2 łyżki miodu
łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
10 orzechów włoskich
natka z pietruszki
sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym drobno rozmarynem, tymiankiem i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Dynię umieść w naczyniu żarodopornym i piecz około 10 minut. Zostaw do ostudzenia.
Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój w ćwiartki. Papryczkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i miód, dodaj śliwki, sok z cytryny oraz papryczkę chili. Smaż przez 3-4 minuty. Zostaw do ostudzenia. Na talerzu poukładaj upieczoną dynię, pokrojony w kostkę ser feta oraz cząstki śliwek. Polej śliwkowym sosem z patelni. Udekoruj cząstkami orzechów włoskich i natką z pietruszki.
Smacznego!