Ostatnie komentarze
15PaÅ2018
godz. - 21:57

Jesienna sałatka z dynią, komosą i granatem

Share

Kuchenną królową jesieni jest niewątpliwie dynia. W październiku i listopadzie gości w mojej kuchni bardzo często. Lubię jej delikatny smak i piękny kolor. W tym roku poza tradycyjną zupą dyniową z mleczkiem kokosowym, którą robiłam już kilka razy najczęściej pojawiają się sałatki. Kolorowe smakowite są doskonałą jesienną propozycją na lekki obiad lub równie lekką kolację. Jeśli potrzebujecie czegoś bardziej treściwego dodajcie do sałatki kawałki upieczonego mięsa. Zapewniam, że współpracownicy będą Wam zazdrościć takiej zawartości lunchowego pojemniczka.


Dziś propozycja kolorowej sałatki z dyni, komosy ryżowej, szpinaku i soczystych cząstek granatu. Ja dodałam jeszcze pokruszony ser feta i moje ukochane podprażone orzechy nerkowca. Prosty sos winegret dopełnił dzieła.


Składniki
pół dyni piżmowej
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
pół owocu granatu
100g sera feta
100g komosy ryżowej
200g szpinaku
garść orzechów nerkowca
1 łyżka masła
sos winegret


Piekarnik rozgrzej do 190Stc. Dynię natnij „w kratkę". Posmaruj oliwą, dopraw rozmarynem, solą i pieprzem. Piecz około 45 minut aż dyna będzie miękka.
Komosę ryżową ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Na patelni roztop masło. Podsmaż na nim szpinak z komosą ryżową. Orzechy nerkowca podsmaż na suchej patelni.
Upieczoną dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Na talerzu wymieszaj dynię, szpinak z komosą, ser feta, orzechy i cząstki granatu. Polej sosem winegret i udekoruj natką pietruszki.


Smacznego!

Spróbuj także

Lunch ze słoika, czyli warstwowa sałatka do pracy

Dynia raz jeszcze

Jesień na talerzu: dynia, śliwka i orzechy

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony