Wiosna zobowiązuje. Warto pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczyku, żeby potem bez stresu włożyć letnie dopasowane kreacje. Trudno przecież latem ukrywać zimowe grzeszki pod obszernymi swetrami. Dlatego zaczynamy od razu, na początek najlepiej od kolacji. Dbanie o linię nie musi oznaczać samych wyrzeczeń. Przygotujcie więc lekką kolorowa sałatkę z tego co lubicie. Majonez zastąpcie lekkim sosem lub jogurtem. Jednocześnie będzie i ładnie i smacznie i zdrowo.
Ja jedną z pierwszych wiosennych sałatek przygotowałam ze szpinaku, pieczonych buraków, sera feta i pomarańczy. Sos z oliwy i soku z pomarańczy oraz pestki słonecznika, były do niej doskonałymi dodatkami.
Składniki (2 porcje)
3 garście szpinaku
2 nieduże buraki
120g fety
1 duża pomarańcza
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzej do 190stC. Buraki owiń folią aluminiową i piecz przez 30-40 minut. Wyjmij, zostaw do ostygnięcia, obierz i pokrój w kostkę. Fetę pokrój w kostkę. Z pomarańczy wykrój fileciki a z reszty wyciśnij sok. Wymieszaj go z oliwą, dopraw solą, pieprzem. Szpinak umyj i usuń łodyżki. W miseczkach poukładaj szpinak, fetę, buraki, pomarańcze. Przed podaniem skrop sosem z soku i oliwy oraz uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!
Spróbuj także:
Carpaccio z buraków z kozim serem
Lekka kolorowa przekąska
Sałatka ze szparagami i chrupiącym pistacjowym sosem